Krijg jij spontaan een paniekaanval bij het horen van het woord evaluatiegesprekken? Daar maken wij nu komaf mee. Want speciaal voor jou zetten wij enkele tips in de spotlight, zodat jij jouw evaluatiegesprek tot een goed einde brengt.
SOS: daar zijn de evaluatiegesprekken weer
Voor het gesprek: goed begonnen, is half gewonnen
Evaluatiegesprekken komen jaarlijks terug in het bedrijfsleven en zijn zeker geen onbekende. Dat betekent echter niet dat je dit niet elk jaar opnieuw moet voorbereiden en je beste beentje voor moet zetten. Want je manager steekt hier heel wat tijd in en verwacht van jou hetzelfde.
Maar hoe kan je je hier nu het beste op voorbereiden? Probeer deze vragen te beantwoorden:
- Heb ik al mijn doelen bereikt? Indien niet, waaraan zou het kunnen liggen?
- Wat zijn mijn zwakkere punten en hoe kan ik deze verbeteren?
- Wat zijn met sterktes en hoe wil ik deze nog verder ontwikkelen?
- Heb ik het afgelopen jaar het onderste uit de kan gehaald?
Waarom (niet)? Ben je voluit voor je job en je verantwoordelijkheden kunnen gaan of was er toch iets dat je tegen hield? - Wat zijn mijn goede voornemens voor volgend jaar?
Je kan bepaalde talenten verder ontwikkelen en je specialiseren in één bepaalde taak. Maar je kan er ook voor kiezen om nieuwe dingen te leren of extra opleidingen te volgen. - Ben ik tevreden over mijn positie in het bedrijf en de huidige werksituatie?
Denk hierbij aan je work-life balance, maar ook of je graag wilt doorgroeien in het bedrijf. - Hoe verloopt de samenwerking met collega’s?
Voel je je goed in de groep en kan je goed sparren met je collega’s? Of heb je soms het gevoel dat je teveel moet pushen om hulp te krijgen? - Wat zou ik in de toekomst graag anders zien aan de manier van werken en de huidige werksfeer?
Heb je ideeën voor een vlottere werking of verlopen de bedrijfsprocessen al soepel? Misschien hebben jullie op het werk al iemand die zich bezig houdt met verjaardagen en drinks op vrijdag. Anders kan je dat ook voorstellen als dat bij jou past.
Wees eerlijk tegen jezelf met het beantwoorden van deze vragen. Op deze manier leer je je eigen verbeterpunten kennen en ziet je manager dat je je job au sérieux neemt.
Tijdens het gesprek: kalmte zal je redden
Haal diep adem voordat je naar binnen gaat en zeg tegen jezelf “You got this!”. Zet je vervolgens rustig neer en tover de mooiste glimlach op je gezicht. Zo kan het gesprek beginnen in een ontspannen sfeer.
Begint je leidinggevende als eerste aan het gesprek? Luister goed, omarm de complimenten en leer van je gebreken. Zo kan jij je dit jaar nog meer ontplooien en verder groeien in je job.
Neem jij het initiatief voor het besprek? Net daarom is een goede voorbereiding van cruciaal belang. Op deze manier toon je dat je assertief bent en dat je interesse in je job hebt.
Durf te vragen tijdens het evaluatiegesprek waar het beter kan en zorg dat je hier altijd oplossingsgericht naar kijkt. Hierdoor laat je zien dat je vol verassingen zit en dat ze slechts het tipje van de ijsberg van je ontdekt hebben.
Na het gesprek
Laat het even bezinken en zet alles op een rijtje. Begin vervolgens met het maken van een verslag met alle punten die aan bod zijn gekomen. Op deze manier kan je doorheen het jaar bijhouden aan welke vaardigheden je nog wat werk hebt.
Wil je het toch nog extra opvolgen? Zorg dan voor tussentijdse feedbackgesprekken. Overloop je verslag en schrijf neer waarin jij vindt dat je gegroeid bent en waar je toch nog een tandje mag bijsteken. Dit kan je dan tijdens de feedbackmomenten even overlopen met je leidinggevende om te zien of jullie op één lijn hierover zitten.
Hoe ga je van "werk" naar "werkgeluk"?
Lees onze tips en dan ben jij volledig klaargestoomd voor de jaarlijkse evaluatiegesprekken