samenwerking-collega's

Hoe ga je van "werk" naar "werkgeluk"?

Mails hier, telefoons daar en tussendoor nog een aantal vergaderingen. Je zou er voor minder stress van krijgen. Om goed om te gaan met al die prikkels en verwachtingen in je job, kan je je maar beter goed in je vel voelen, ook op je werkplek.

Werkgeluk betekent dat jij je goed en betrokken voelt bij het werk dat je doet. Die verantwoordelijkheid ligt bovendien niet alleen bij jou. Je werkgever doet ook zijn duit in het zakje door je de ruimte te geven voor autonomie, verantwoordelijkheid, persoonlijke groei en positieve relaties. Maar wat kan je zelf doen om actief mee te werken aan je eigen werkgeluk?

Hoe zijn de basisvoorwaarden van je job?

Die basisvoorwaarden moeten goed zijn voor je kan werken naar jobtevredenheid. Komt het loon overeen met je verwachtingen en zijn de arbeidsvoorwaarden eerlijk? Kijk zeker ook goed na of je voldoende (technische) ondersteuning krijgt om je job uit te oefenen. Je kan hier zelf niet altijd onmiddellijk iets aan veranderden, maar het is wel aan jou om dat bij je bedrijf/leidinggevende aan te kaarten om te kijken wat er nog mogelijk is.

Open en eerlijke communicatie

Een tweede belangrijke pijler naar werkgeluk is de mate van verbondenheid en menselijk contact. Als je altijd open, transparant en eerlijk communiceert, weten jouw collega’s dat jij te vertrouwen bent en zo bouw je goede vriendschappen op met je collega’s.

Denk positief

Onze hersenen zien altijd eerst het negatieve in de dingen. Gelukkig kan je je brein leren om de positieve gedachten de overhand te laten nemen. Een voorbeeld: lijst op het einde van je werkdag 3 zaken op die positief waren: een deadline die je gehaald hebt, een compliment dat je gekregen hebt, eens goed gelachen met je collega’s …

2 vrouwelijke collega's lachend in gesprek

Waar krijg jij energie van?

Je voert je taken prima uit, maar bent ’s avonds toch uitgeput? Dan kan het zijn dat je geen of onvoldoende voldoening haalt uit je job. Misschien kan je je niet volledig volgens jouw talent ontplooien? Let goed op deze signalen, want dan is het tijd om een gesprek aan te vragen met je leidinggevende om te kijken hoe jouw takenpakket kan veranderen.

Komen jouw waarden en de bedrijfswaarden overeen?

Wat vind jij belangrijk in het leven en welke bijdrage wil je leveren? Komen de waarden van het bedrijf waarvoor je werkt overeen met jouw ingesteldheid? Dan zit je op de goede weg!

Bron: Q Jobs en Cevora (Leren met resultaat)

Wil je graag eens stil staan bij jezelf en je job?

Hoe zit het met de inzet van je talenten en in welke mate heb je de ruimte en/of mogelijkheid om je dromen te realiseren? Hier kunnen wij je mee helpen tijdens onze loopbaanbegeleiding.

Bij Q-Academy krijg je een persoonlijke coach die je individueel begeleidt:

  • Je persoonlijke loopbaancoach brengt samen met jou je huidige werkbeleving in kaart en bekijkt hoe jij je daarbij voelt.
  • Je gaat op zoek naar wat jou een goed gevoel geeft in een job.
  • Je maakt samen met je loopbaancoach een persoonlijk ontwikkelingsplan met concrete stappen die je verder op weg helpen naar een loopbaan die aansluit bij je talenten, dromen, ambities en thuissituatie.

Ontdek loopbaanbegeleiding

Wil jij graag eens reflecteren over jouw huidige job?

Vraag je gratis intakegesprek aan
Deel dit artikel: